IgG к 87 продуктам питания (IgG Food Antibodies (87 IgG foods + Total IgE)

Короткий описПоказання до дослідженняПоказникиІнструкціяЗразок аналізу

Аналіз на визначення антитіл (імуноглобулінів) класу G (далі – IgG) до вегетаріанських продуктів харчування – це тест, який вимірює антитіла до звичайних продуктів, які, однак, часто можуть зустрічатися в раціоні вегетаріанців (всього 21 продукт). Панель також включає вимірювання загального імуноглобуліну E.

Організм може реагувати на їжу по-різному. Несприятливі харчові реакції можуть призвести до симптомів та хронічних захворювань. Часто невідомо, які саме продукти являються причиною симптомів, і тестування може допомогти їх ідентифікувати. Виключення таких продуктів найчастіше призводить до усунення симптомів.

У чому різниця між алергією та харчовою непереносимістю?

Основні відмінності між алергією, опосередкованою імуноглобуліном Е (далі – IgE) та харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG, наведені нижче:

Алергія

Чутливість

Опосередкована IgE

Опосередкована IgG

Негайний початок (від хвилин до годин)

Відкладений початок (від годин до днів)

Період напіввиведення антитіл 1-2 дні

Період напіввиведення антитіл 21 день

Постійна алергія

Тимчасова чутливість

Вивільняється гістамін із опасистих клітин

Активується система комплементу, не вивільняється гістамін

Симптоми: кропив’янка, закладений або сверблячий ніс, чхання, свербіж, сльозотеча, блювання, спазми шлунка або діарея, ангіоневротичний набряк чи набряк, задишка чи хрипи, анафілаксія

Симптоми: шлунково-кишкові симптоми, головний біль, болі в суглобах, висипання, інші нечіткі симптоми

Що можуть очікувати лікарі та пацієнти від тесту на IgG до продуктів харчування?

В цілому, клінічне ведення пацієнта з чутливістю до їжі включає виключення або чергування продукту(ів), який(е) викликає(ють) реакцію. Часто лікарі та пацієнти помічають покращення симптомів після зміни раціону харчування, а через кілька тижнів або місяців виключення продукту пацієнт знову може його переносити у невеликих кількостях. Одночасно з цим необхідно усунути підвищену кишкову проникність (“leaky gut” – “дірявий кишечник”) за допомогою дієти, рослинних та нутрицевтичних засобів, а також шляхом зміни факторів, що сприяють цьому.

Зв’язок із підвищеною кишковою проникністю*

Наявність циркулюючих IgG до їжі може свідчити про підвищену проникність кишечника. При порушенні щільних міжклітинних сполук, що утворюють бар’єр у кишечнику, більші речовини можуть проникати в кровотік, викликаючи імунну відповідь. Зокрема, ця імунна відповідь може призвести до вироблення IgG до їжі. Існує безліч факторів харчування та способу життя, які сприяють підвищенню проникності кишківника. До цих факторів відносяться алкоголь, стрес, хронічне вживання нестероїдних протизапальних препаратів, дієта західного типу (високе споживання червоного м’яса, тваринного жиру, цукру та їжі з низьким вмістом клітковини), тривалі та тяжкі фізичні навантаження.

*Проникність кишечника можна оцінити за допомогою спеціального тесту.

Які переваги дає тест визначення IgG до продуктів харчування порівняно з іншими методами діагностики?

Харчові IgG дають відповідь на їжу із затримкою, на відміну від негайної відповіді IgE. Тому, як правило, пацієнтам та лікарям легше визначити їжу, яка викликає негайну відповідь. Відкладена реакція на їжу складніша для визначення шляхом спостереження, у таких випадках необхідне тестування. Панель антитіл IgG лабораторії Genova оцінює загальний імуноглобулін G (1-4) до кожного продукту на відміну від тестів тільки на IgG4, що дає більш повну оцінку імунної відповіді.

При тестуванні використовується метод імуноферментного аналізу (ELISA), який є більш надійним і послідовним, ніж тестування розміру клітин визначення чутливості до їжі чи інші методи.

Панель антитіл IgG до 87 продуктів харчування може бути виконана як окремо, так і разом з іншими профілями, наприклад, у рамках тестів «Комплексне дослідження IgG до продуктів харчування» або «Комплексне дослідження IgE та IgG до продуктів харчування». Таке комплексне визначення дає повнішу картину імуноопосередкованої відповіді пацієнта.

Цей тест корисний людям, які підозрюють, що їх симптоми викликані продуктами харчування, але не можуть точно визначити, якими саме. Циркулюючі харчові IgG вказують на наявність імунної відповіді на продукти, при цьому імунна відповідь може бути нормальною, яка не обов’язково викликає симптоми. Тому результати тесту слід розглядати у контексті загальної клінічної картини. Показана користь тестування IgG до продуктів харчування при цілій низці захворювань.

Стани, пов’язані з харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG:

  • Синдром подразненого кишечника (СПК)
  • Тяжкий депресивний розлад
  • Мігрень
  • Шкірні висипання, такі як екзема
  • Болі у суглобах
  • Аутоімунна хвороба
  • Хвороба Крона
  • Ожиріння

Показання для проведення тесту (у дужках вказані коди захворювань згідно МКБ10)

  1. Хвороби органів травлення (K00-K93), у тому числі:
  • Рецидивні афти ротової порожнини (К12.0)
  • Хронічний гастрит та дуоденіт (К29)
  • Виразкова хвороба (К25, К26)
  • Невиразкова диспепсія (К30)
  • Хвороба Крона (К50)
  • Неспецифічний виразковий коліт (К51)
  • СПК (К58)
  • Хронічний панкреатит (К86.1)
  • Целіакія (К90.0)
  • Хронічні гепатити (K73)
  • Порушення процесів всмоктування (К90)
  1. Запальні поліартропатії (М05-М14)
  2. Системні захворювання сполучної тканини (М30-М36), у тому числі ревматоїдний артрит, СЧВ тощо.
  3. Хвороби ендокринної системи:
  • Аутоімунний тиреоїдит (Е06.3)
  • Цукровий діабет (Е10-Е14)
  • Метаболічний синдром (R73)
  1. Синдром хронічної втоми (F48.0)

 

IgG до 87 продуктів харчування плюс загальний IgE

Фрукти

 

М’ясо і птиця

Apple

Яблуко

 

Beef

Яловичина

 

Apricot

Абрикос

 

Chicken

Курка

 

Banana

Банан

 

Egg white

Яєчний білок

 

Blueberry

Чорниця

 

Egg yolk

Яєчний жовток

 

Cranberry

Журавлина

 

Lamb

Баранина

 

Grape

Виноград

 

Pork

Свинина

 

Grapefruit

Грейпфрут

 

Turkey

Індичка

 

Lemon

Лимон

 

Риба и морепродукти

Orange

Апельсин

 

Clam

Молюск

 

Papaya

Папайя

 

Cod

Тріска

 

Peach

Персик

 

Crab

Краб

 

Pear

Груша

 

Lobster

Лобстер

 

Pineapple

Ананас

 

Oyster

Устриця

 

Plum

Слива

 

Red Snapper

Морський окунь

 

Raspberry

Малина

 

Salmon

Лосось

 

Strawberry

Полуниця

 

Sardine

Сардина

 

Овочі

 

Shrimp

Креветка

 

Alfalfa

Люцерна

 

Sole

Камбала

 

Asparagus

Спаржа

 

Trout

Форель

 

Avocado

Авокадо

 

Tuna

Тунець

 

Beet

Буряк

 

Крупи та горіхи

Broccoli

Брокколі

 

Almond

Мигдаль

 

Cabbage

Капуста

 

Buckwheat

Гречана крупа

 

Carrot

Морква

 

Corn

Кукурудза

 

Celery

Селера

 

Corn Gluten

Кукурудзяний глютен

 

Cucumber

Огірок

 

Gluten

Глютен

 

Garlic

Часник

 

Kidney Bean

Квасоля

 

Green Pepper

Зелений перець

 

Lentil

Сочевиця

 

Green (string) Bean

Зелена (стручкова) квасоля

 

Lima Bean

Лімська квасоля

 

Lettuce

Салат латук

 

Oat

Овес

 

Mushroom

Гриби

 

Peanut

Арахіс

 

Olive

Оливки

 

Pecan

Пекан

 

Onion

Цибуля

 

Pinto Bean

Плямиста квасоля

 

Pea

Горох

 

Rice

Рис

 

Potato, sweet

Батат

 

Rye

Жито

 

Potato, white

Картопля біла

 

Sesame

Кунжут

 

Spinach

Шпинат

 

Soy

Соя

 

Tomato

Помідор

 

Sunflower seed

Насіння соняшнику

 

Zucchini

Цукіні

 

Walnut

Волоський горіх

 

Молочні продукти

 

Wheat

Пшениця

 

Casein

Казеїн

 

Разное

Cheddar cheese

Сир Чеддер

 

Cane Sugar

Тростинний цукор

 

Cottage cheese

Творог

 

Chocolate

Шоколад

 

Cow’s milk

Коров’яче молоко

 

Coffee

Кава

 

Goat’s milk

Козяче молоко

 

Yeast

Дріжджі

 

Lactalbumin

Лактальбумін

 

 

 

 

Yogurt

Йогурт