Комплексне дослідження IgG та IgE до продуктів харчування (Complex IgG + IgE Food Antibodies: 87 IgG foods + Total IgE + 19 IgE foods + 21IgG Vegetarian + 24IgG Spices)

Короткий описПоказання до дослідженняПоказникиІнструкціяЗразок аналізу

Комплексне дослідження IgG + IgE до продуктів харчування – це тест, що визначає антитіла (імуноглобуліни) класу Е (далі – IgE) до 19 найбільш алергенних продуктів та імуноглобуліни класу G (далі – IgG) до 132 продуктів харчування (всього 152 показники). Також визначається загальний IgE.

Організм може реагувати по-різному. Поширеність харчових алергій постійно зростає, торкаючись до 10% населення. Ця тенденція, ймовірно, включає складну взаємодію між генетичними, епігенетичними та екологічними факторами ризику. Несприятливі харчові реакції можуть призвести до симптомів і хронічних захворювань. Часто невідомо, які саме продукти спричиняють симптоми, і тестування може допомогти їх ідентифікувати. Виняток таких продуктів найчастіше призводить до усунення симптомів.

Для проведення тестування введення алергену не потрібно, оскільки вимірюються циркулюючі IgE. Однак, краще, якщо пацієнт був схильний до впливу алергену в дні, що передували тестуванню.

У разі харчової непереносимості часто невідомо, які саме продукти спричиняють симптоми, і тестування може допомогти їх ідентифікувати. Виняток таких продуктів найчастіше призводить до усунення симптомів.

Фактори ризику, які можуть бути пов’язані IgE до продуктів харчування:

Деякі фактори ризику алергії не можна змінити: чоловіча стать у дитини, расова/етнічна приналежність (зростає серед азіатських та чорношкірих дітей порівняно з білими дітьми) та генетику (спадкові асоціації, HLA та специфічні гени). Тим не менш, вплив на наступні фактори ризику, що змінюються, може знизити/запобігти харчовій алергії:

  • Підвищена гігієна
  • Мікробіомний дисбаланс
  • Маніфестація атопії (коморбідний атопічний дерматит)
  • Недостатність вітаміну D
  • Кількість жирів у їжі (знижене споживання омега-3-поліненасичених жирних кислот)
  • Низьке споживання антиоксидантів
  • Збільшене використання антацидів (зниження перетравлення алергенів)
  • Ожиріння (підвищений запальний статус)
  • Час та спосіб впливу на їжу

При виявленні IgE рекомендується довічне усунення з раціону алергенних харчових продуктів, а також вплив на фактори ризику, що змінюються, за допомогою дієти, рослинних препаратів, нутрицевтиків, змін у способі життя.

У чому різниця між алергією та харчовою непереносимістю?

Основні відмінності між алергією, опосередкованою імуноглобуліном Е (далі – IgE) та харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG, наведені нижче:

Алергія

Чутливість

Опосередкована IgE

Опосередкована IgG

Негайний початок (від хвилин до годин)

Відкладений початок (від годин до днів)

Період напіввиведення антитіл 1-2 дні

Період напіввиведення антитіл 21 день

Постійна алергія

Тимчасова чутливість

Вивільняється гістамін із опасистих клітин

Активується система комплементу, не вивільняється гістамін

Симптоми: кропив’янка, закладений або сверблячий ніс, чхання, свербіж, сльозотеча, блювання, спазми шлунка або діарея, ангіоневротичний набряк чи набряк, задишка чи хрипи, анафілаксія

Симптоми: шлунково-кишкові симптоми, головний біль, болі в суглобах, висипання, інші нечіткі симптоми

 

Що можуть очікувати лікарі та пацієнти від тесту на IgG до продуктів харчування?

В цілому, клінічне ведення пацієнта з чутливістю до їжі включає виняток або чергування продукту(ів), який(е) викликає(ють) реакцію. Часто лікарі та пацієнти помічають покращення симптомів після зміни раціону харчування, а через кілька тижнів або місяців виключення продукту пацієнт знову може його переносити у невеликих кількостях. Одночасно з цим необхідно усунути підвищену кишкову проникність (“leaky gut” – “дірявий кишечник”) за допомогою дієти, рослинних та нутрицевтичних засобів, а також шляхом зміни факторів, що сприяють.

Зв’язок із підвищеною кишковою проникністю*

Наявність циркулюючих IgG до їжі може свідчити про підвищену проникність кишечника. При порушенні щільних міжклітинних сполук, що утворюють бар’єр у кишечнику, більші речовини можуть проникати в кровотік, викликаючи імунну відповідь. Зокрема, ця імунна відповідь може призвести до вироблення IgG до їжі. Існує безліч факторів харчування та способу життя, які сприяють підвищенню проникності кишківника. До цих факторів належать алкоголь, стрес, хронічне вживання нестероїдних протизапальних препаратів, дієта західного типу (високе споживання червоного м’яса, тваринного жиру, цукру та їжі з низьким вмістом клітковини), тривалі та тяжкі фізичні навантаження.

*Проникність кишечника можна оцінити за допомогою спеціального тесту.

Які переваги дає комплексний тест на визначення IgEта IgG до продуктів харчування порівняно з іншими методами діагностики?

Алергічна відповідь IgE включає негайну гіперчутливість до речовини. Тому пацієнтам та лікарям, як правило, легше визначити продукт, який викликає негайну відповідь. Однак так відбувається не завжди, тому оцінка IgE в сироватці може виявитися корисною, особливо у випадках, коли харчова провокація може бути небезпечною для пацієнта (наприклад, при анафілактичній реакції в анамнезі), коли неможливо провести шкірні проби (наприклад, через велику кількість). дерматиту або дерматографізму) або коли не можна припиняти прийом антигістамінних препаратів.

Харчові IgG дають відповідь на їжу із затримкою, на відміну від негайної відповіді IgE. Тому, як правило, пацієнтам та лікарям легше визначити їжу, яка викликає негайну відповідь. Відкладена реакція на їжу складніша для визначення шляхом спостереження, у таких випадках необхідне тестування. Панель антитіл IgG лабораторії Genova оцінює загальний імуноглобулін G (1-4) до кожного продукту на відміну від тестів тільки на IgG4, що тане більш повну оцінку імунної відповіді.

При тестуванні використовується метод імуноферментного аналізу (ELISA), який є більш надійним і послідовним, ніж тестування розміру клітин визначення чутливості до їжі чи інші методи.

Таке комплексне визначення дає повнішу картину імуноопосередкованої відповіді пацієнта.

Коли слід проводити тестування на IgGдо продуктів харчування?

Цей тест корисний людям, які підозрюють, їх симптоми викликані продуктами харчування, але з можуть точно визначити, якими саме. Циркулюючі харчові IgG вказують на наявність імунної відповіді на продукти, при цьому імунна відповідь може бути нормальною, яка не обов’язково викликає симптоми. Тому результати тесту слід розглядати у тих загальної клінічної картини. Показана користь тестування IgG до продуктів харчування при цілій низці захворювань.

Стани, пов’язані з харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG:

▪ Синдром подразненого кишечника (СПК)

▪ Тяжкий депресивний розлад

▪ Мігрень

▪ Шкірні висипання, такі як екзема

▪ Болі у суглобах

▪ Автоімунна хвороба

▪ Хвороба Крона

▪ Ожиріння

 

Показання для проведення тесту (у дужках вказані коди захворювань згідно 10МКБ)

  1. Хвороби органів травлення (K00-K93), у тому числі:
  • Рецидивні афти ротової порожнини (К0)
  • Хронічний гастрит та дуоденіт (К29)
  • Виразкова хвороба (К25, К26)
  • Невиразкова диспепсія (К30)
  • Хвороба Крона (К50)
  • Неспецифічний виразковий коліт (К51)
  • СРТК (К58)
  • Хронічний панкреатит (К86.1)
  • Целіакія (К90.0)
  • Хронічні гепатити (K73)
  • Порушення процесів всмоктування (К90)
  1. Запальні поліартропатії (М05-М14)
  2. Системні захворювання сполучної тканини (М30-М36), у тому числі ревматоїдний артрит, ВКВ тощо.
  3. Хвороби ендокринної системи:
  • Аутоімунний тиреоїдит (Е3)
  • Цукровий діабет (Е10-Е14)
  • Метаболічний синдром (R73)
  1. Синдром хронічної втоми (F48.0)
  • Аутоімунний тиреоїдит (Е3)

IgE до 19 найбільш алергенних продуктів та IgG до 132 продуктів харчування (всього 152 показники). Загальний IgE.

IgG до таких продуктів

Фрукти

М’ясо та птиця

Apple

Яблуко

Beef

Яловичина

Apricot

Абрикос

Chicken

Курка

Banana

Банан

Egg white

Яєчний білок

Blueberry

Чорниця

Egg yolk

Яєчний жовток

Cranberry

Журавлина

Lamb

Бараніна

Grape

Виноград

Pork

Свинина

Grapefruit

Грейпфрут

Turkey

Індичка

Lemon

Лимон

Риба та морепродукти

Orange

Апельсин

Clam

Молюск

Papaya

Папайя

Cod

Тріска

Peach

Персик

Crab

Краб

Pear

Груша

Lobster

Лобстер

Pineapple

Ананас

Oyster

Устриця

Plum

Слива

Red Snapper

Морський окунь

Raspberry

Малина

Salmon

Лосось

Strawberry

Полуниця

Sardine

Сардина

Овочі

Шрімп

Креветка

Alfalfa

Люцерна

Sole

Камбала

Asparagus

Спаржа

Trout

Форель

Avocado

Авокадо

Tuna

Тунець

Beet

Буряк

Крупи та горіхи

Broccoli

Броколі

Almond

Мигдаль

Cabbage

Капуста

Buckwheat

Гречана крупа

Carrot

Морква

Corn

Кукурудза

Celery

Селера

Corn Gluten

Кукурудзяний глютен

Cucumber

Огірок

Gluten

Глютен

Garlic

Часник

Kidney Bean

Квасоля

Green Pepper

Зелений перець

Lentil

Сочевиця

Green (string) Bean

Зелена (стручкова) квасоля

Lima Bean

Лімська квасоля

Lettuce

Салат

Oat

Овес

Mushroom

Гриб

Peanut

Арахіс

Olive

Оливкова

Pecan

Пекан

Onion

Цибуля

Pinto Bean

Плямиста квасоля

Pea

Горох

Rice

Рис

Potato, sweet

Батат

Rye

Жито

Potato, white

Картопля біла

Sesame

Кунжут

Spinach

Шпинат

Soy

Соя

Tomato

Помідор

Sunflower seed

Насіння соняшнику

Zucchini

Цукіні

Walnut

Волоський горіх

Молочні продукти

Wheat

Пшениця

Casein

Казеїн

Різне

Cheddar cheese

Сир Чеддер

Cane Sugar

Тростинний цукор

Котедж cheese

Сир

Chocolate

Шоколад

Cow’s milk

Коров’яче молоко

Coffee

Кава

Goat’s milk

Козяче молоко

Yeast

Дріжджі

Lactalbumin

Лактальбумін

Спеції

Yogurt

Йогурт

Allspice

Запашний перець

Вегетаріанські продукти

Basil

Базилік

Artichoke

Артишок

Bay leaf

Лавровий лист

Bean Sprout

Бобовий паросток

Black Pepper

Чорний перець

Canataloupe

Диня Канталупа

Cayenne Pepper

Червоний перець

Cashew

Кешью

Cinnamon

Кориця

Cherry

Вишня

Cloves

Гвоздика

Coconut

Кокос

Cumin

Кмин

Filbert

Фундук

Curry

Каррі

Flax Seed

Насіння льону

Dill

кріп

Garbanzo

Нут

Fennel seed

Насіння фенхелю

Kamut

Камут

Ginger

Імбир

Millet

Просо

Horseradish

Хрін

Mung Bean

Боби мунг

Marjoram

Майоран

Navy Bean

Морська квасоля

Mustard

Гірчиця

Oat Bran

Вівсяні висівки

Nutmeg

Мускатний горіх

Parmesan Cheese

Сир пармезан

Oregano

Орегано

Pistachio

Фісташка

Paprika

Паприка

Safflower

Сафлор кольоровий

Parsley

Петрушка

Triticale

Тритикале

Peppermint

М’ята перцева

Watermelon

Кавун

Rosemary

Розмарин

Wheat Bran

Пшеничні висівки

Sage

Шавлія

Wild Rice

Дикий рис

Thyme

Чебрець

 

 

Vanilla

Ваніль

IgЕ до таких продуктів

Зернові

Горіхи

Buckwheat

Гречка

Almond

Мигдаль

Corn

Кукурудза

Brazil Nut

Бразильський горіх

Oat

Овес

Coconut

Кокос

Rice

Рис

Hazelnut

Фундук

Sesame

Кунжут

Peanut

Арахіс

Soybean

Соя

Морські продукти

Wheat

Пшениця

Blue Mussel

Блакитна мідія

Молочні продукти

Codfish

Тріска

Egg White

Яєчний білок

Salmon

Лосось

Cow’s Milk

Коров’яче молоко

Шрімп

Креветка

 

 

Tuna

Тунець

Загальний IgG