IgE до 19 продуктів харчування IgE Food Antibodies (19 IgE foods)

Короткий описПоказання до дослідженняПоказникиІнструкціяЗразок аналізу

Визначення істинної алергії на продукти харчування

Організм може реагувати на їжу по-різному. Поширеність харчових алергій постійно зростає, торкаючись до 10% населення. Ця тенденція, ймовірно, включає складну взаємодію між генетичними, епігенетичними та екологічними факторами ризику.

Цей тест визначає антитіла (імуноглобуліни) класу Е (далі – IgE) до 19 найбільш алергенних продуктів. Також визначається загальний IgE.

Для проведення тестування введення алергену не потрібно, оскільки вимірюються циркулюючі антитіла. Однак, краще, якщо пацієнт був схильний до впливу алергену в дні, що передували тестуванню.

Фактори ризику, які можуть бути пов’язані з IgE до продуктів харчування:

Деякі фактори ризику алергії не можна змінити: чоловіча стать у дитини, расова/етнічна приналежність (зростає серед азіатських та чорношкірих дітей порівняно з білими дітьми) та генетику (спадкові асоціації, HLA та специфічні гени). Тим не менш, вплив на наступні фактори ризику, що змінюються, може знизити/запобігти харчовій алергії:

  • Підвищена гігієна
  • Мікробіомний дисбаланс
  • Маніфестація атопії (коморбідний атопічний дерматит)
  • Недостатність вітаміну D
  • Кількість жирів у їжі (знижене споживання омега-3-поліненасичених жирних кислот)
  • Низьке споживання антиоксидантів
  • Збільшене використання антацидів (зниження перетравлення алергенів)
  • Ожиріння (підвищений запальний статус)
  • Час та спосіб впливу на їжу

При виявленні IgE рекомендується довічне усунення з раціону алергенних харчових продуктів, а також вплив на фактори ризику, що змінюються, за допомогою дієти, рослинних препаратів, нутрицевтиків, змін у способі життя.

Панель антитіл IgE може бути виконана як окремо, так і разом з іншими профілями, наприклад, в рамках тесту «Комплексне дослідження IgE та «IgG до продуктів харчування». Таке комплексне визначення дає повнішу картину імуноопосередкованої відповіді пацієнта.

Які переваги має тестування антитіл імуноглобуліну Е до продуктів харчування порівняно з іншими аналізами?

Алергічна відповідь IgE включає негайну гіперчутливість до речовини. Тому пацієнтам та лікарям, як правило, легше визначити продукт, який викликає негайну відповідь. Однак так відбувається не завжди, тому оцінка IgE в сироватці може виявитися корисною, особливо у випадках, коли харчова провокація може бути небезпечною для пацієнта (наприклад, при анафілактичній реакції в анамнезі), коли неможливо провести шкірні проби (наприклад, через великий дерматит або дерматографізм) або коли не можна припиняти прийом антигістамінних препаратів.

Тест рекомендований насамперед тим, хто підозрює, що їжа є причиною їхніх симптомів. Наявність циркулюючих антитіл може впливати на кожного пацієнта по-різному. За даними Американської Академії Алергії, Астми та Імунології, «ключовим є те, що позитивний результат тесту на алергію (шкіра чи кров) вказує лише на наявність алерген-специфічного імуноглобуліну E (так звана сенсибілізація). Не обов’язково означає клінічну алергію (тобто алергічні симптоми з впливом)». Тому результати тесту слід розглядати в контексті загальної клінічної картини.

Симптоми, які можуть бути пов’язані з наявністю IgE до продуктів харчування:

  • Кропив’янка чи червона, свербляча шкіра
  • Закладений чи сверблячий ніс, чхання чи свербіж, сльозові очі
  • Блювота, спазми шлунка чи діарея
  • Ангіоневротичний набряк
  • Задишка чи хрипи, кашель, астма
  • Анафілаксія

Показання для проведення тесту (у дужках вказані коди захворювань згідно МКБ10)

  1. Бронхіальна астма (J45)
  2. Захворювання шкірних покривів:
  • Атопічний дерматит (L20)
  • Акне (L70)
  • Псоріаз (L40)
  • Розацеа (L71)

IgE до 19 продуктів харчування плюс загальний IgE:

Almond

Мигдаль

Blue Mussel

Блакитна мідія

Brazil Nut

Бразильський горіх

Buckwheat

Гречана крупа

Coconut

Кокос

Cod

Тріска

Corn

Кукурудза

Cow’s Milk

Коров’яче молоко

Egg White

Яєчний білок

Hazelnut

Фундук

Oat

Овес

Peanut

Арахіс

Rice

Рис

Salmon

Лосось

Sesame

Кунжут

Shrimp

Креветка

Soy

Соя

Tuna

Тунець

Wheat

Пшениця