Цукор провокує проблеми з пам’яттю та нейрозапалення

Споживання цукру провокує порушення пам’яті та запалення мозку у щурів

Результати дослідження, проведеного в Університеті Південної Каліфорнії (USC), показали, що молоді підліткові щури, які у великих кількостях вільно споживали рідкі розчини, що містять цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози в концентраціях, порівнянних з популярними підсолодженими напоями, мали проблеми з пам’яттю, запаленням мозку і переддіабет.. Scott Kanoski, професор USC’s Dornsife College of Letters, Arts and Sciences та колеги досліджували вплив цукру та кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози на 76 щурах. Молоді та дорослі самці щурів були розподілені на 3 групи, яким протягом 30 днів давали їжу, воду, а також додатково для 1 групи – 11% розчин сахарози, для 2 групи – 11% розчин кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, для 3 групи – бутильовану воду (контроль). Приблизно 35-40% денної калорійності щурів становили цукор та кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози. Потім щури пройшли серію тестів. Результати показують, що молоді щури, які споживали кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози, мали порушене гіпокампа залежне просторове навчання та пам’ять у лабіринті Barnes. У той час, як помірна поразка навчання спостерігалася також у щурів у групі сахарози. Подальше дослідження показало, що експресія білків прозапальних цитокінів інтерлейкіну 6 та інтерлейкіну 1 β була збільшена в гіпокампі у молодих щурів, яких годували кукурудзяним сиропом з великим вмістом фруктози. У той час, як інтерлейкін 1β печінки та рівень інсуліну в плазмі були підвищені в обох групах молодих щурів, яких годували цукром. З іншого боку, споживання кукурудзяного сиропу з фруктозою або цукрози у дорослих щурів не вплинуло на просторове навчання, толерантність до глюкози або нейрогенний маркер. “Мозок особливо вразливий до дієтичних впливів у критичні періоди розвитку, як у підлітковому віці”, – сказав Kanoski. «Споживання продуктів з високим вмістом цукрів не тільки може призвести до збільшення ваги та метаболічних порушень, але також може негативно позначитися на функціонуванні нервової системи та когнітивних здібностях».

Hsu TM, Konanur VR, Taing L, Usui R, Kayser BD, Goran MI, Kanoski SE. Effects of sucrose and high fructose corn syrup consumption on spatial memory function and hippocampal neuroinflammation in adolescent rats. Hippocampus. 2014, Sep 20.[Epub ahead of print].

http://www.worldhealth.net/news/sugar-triggers-memory-problems-and-neuroinflammati/

Клініка Святого Даміана Цілителя