Користь винограду

Поліфеноли винограду покращують когнітивну функцію у жінок середнього віку

Цікаве дослідження було проведено американськими вченими серед жінок середнього віку (40-50 років), у яких були діти передпідліткового віку (напевно це зауваження свідчить про хронічний стрес та заклопотаність досліджуваних), а також працевлаштовані з тижневим завантаженням на роботі понад 30 годин. Жінки були поділені на 2 групи: одна з них приймала 355 мл виноградного соку, який містив 777 мг поліфенолів, а друга приймала плацебо сік у такому ж обсязі і такого ж смаку. Результати дослідження показали, що сік багатий на поліфеноли істотно покращував негайну просторову пам’ять і навички водіння.

Автори дослідження дійшли висновку, що тривалий прийом поліфенолів покращує когнітивну (розумну функцію) не тільки в осіб з помірними когнітивними порушеннями, про що свідчать попередні дослідження, а й у здорових осіб середнього віку.

Поліфеноли присутні в основному в шкірці винограду (30%) та кісточках (64%). Зверніть увагу, що у темних сортах винограду найчастіше їх може міститься у 7–10 разів більше, ніж у світлих. Екстракт виноградних кісточок входить до складу препаратів Ceralin Forte та Varisol.

 

*Lamport DJ, Lawton CL, Merat N, Jamson H, Myrissa K, Hofman D, Chadwick HK, Quadt F, Wightman JD, Dye L. Concord grape juice, cognitive function, and driving performance: a 12-wk, placebo-controlled, randomized crossover trial in mothers of preteen children. Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):775-83. 

 

Клініка Святого Даміана Цілителя