6 натуральних детоксифікуючих продуктів

Додайте ці продукти до свого списку покупок!

Детокс – гаряча тема у наші дні. Багато програм детоксикації обіцяють очистити ваш організм від шкідливих сполук, інші рекламують втрату ваги і додаткову користь здоров’ю. На жаль, багато з цих методів детоксикації вимагають серйозного перегляду дієти або повної відмови від твердої їжі, що насправді може зашкодити вашому організму.1 Оскільки ваше тіло постійно перебуває в режимі детоксикації, ви можете правильно та ефективно стимулювати цей процес, просто вживаючи правильні продукти.

Наукові дослідження показали, що поживні речовини, ферменти та антиоксиданти, що містяться в деяких цільних продуктах, можуть допомогти підтримувати процеси детоксикації печінки, запобігати накопиченню токсинів та підтримувати загальний стан здоров’я.2-4

Хімічні речовини та токсини є скрізь, але ваше тіло створене, щоб чинити опір.

Ось шість ваших головних харчових союзників:

  1. Хрестоцвіті овочі та листова зелень

Шпинат, броколі та брюссельська капуста входять до числа багатої фолатом та хлорофілом зелені, яка підтримують процес детоксикації організму, допомагаючи вивести токсини з крові та очистити кишечник.2,4-7

Брокколі заслуговує на особливу увагу через високу концентрацію глюкорафаніна, який перетворюється в організмі на сульфорафан – активну сполуку, що має безліч позитивних переваг для здоров’я, у тому числі його роль в індукції ферментів детоксикації II фази та підтримці загального здоров’я печінки.8-10

  1. Куркума

Куркума, що використовується в багатьох протизапальних і детоксикаційних рецептах, містить потужну речовину, звану куркумін, поліфенол з протизапальними та антибактеріальними властивостями. Наука виявила, що куркумін відіграє роль у модулюванні клітинної відповіді на окислювальний стрес, демонструючи гепопротекторний та терапевтичний ефект на здоров’я печінки.11,12

  1. Кунжут

Зазвичай використовують у хлібобулочних виробах, оліях та заправках, є квітучою рослиною, яка може бути корисною для детоксикації. Сульфовмісні амінокислоти метіонін і цистеїн, обидва з яких містяться у великій кількості в кунжуті, є попередниками виробництва глутатіону, ключового антиоксиданту в процесі детоксикації. 4

  1. Буряк

Ці красиві овочі містять бетанін, який допомагає відновлювати клітини печінки та підтримувати процеси детоксикації у печінці.13,14 Це також відмінно підходить для травлення.

  1. Гуакамоле

Жодна вечірка не обходиться без нього! Авокадо має високу концентрацію антиоксиданту глутатіону, який, як було виявлено, нейтралізує вільні радикали, підтримуючи та захищаючи печінку, тобто ваш центр детоксикації.4,15,16

Чому гуакамоле? В авокадо в такій формі часто використовуються інші корисні інгредієнти, наприклад, кінза. Також відомий як коріандр, кінза містить олії з антибактеріальними, протигрибковими та антиоксидантними властивостями.17

  1. Часник

Часник не лише захищає від вампірів, а й допомагає виводити токсини. Алліцин, що надає часнику його унікальний і сильний аромат, може посилювати антиоксидантні та детоксикаційні здібності18,19, а також продемонстрував гепатопротекторний ефект проти важких металів в печінці.20

Додавання більшої кількості цих продуктів до свого раціону може допомогти підтримати процеси детоксикації. Додайте їх у свій список покупок сьогодні!

  1. Национальные институты здоровья. Национальный центр дополнительного и комплексного здоровья. https://nccih.nih.gov/health/detoxes-cleanses.
  2. Гуань Ю.С. Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 824185.
  3. V Марко. Int J Food Sci Nutr. 2011; 63 Приложение 1 (S1): 82-89.
  4. ХоджесJ Nutr Metab . 2015; 2015: 760689.
  5. Suparmi J Toxicol. 2016; 2016: 8515089.
  6. https://www.healthline.com/health/liquid-chlorophyll-benefits-risks. По состоянию на 15 ноября 2018 г.
  7. Welzel TM. Биомаркеры эпидемиологии рака Пред2007; 16 (6): 1279-1282.
  8. Кикучи М. Мир Дж. Гастроэнтерол 21 (43): 12457–12467.
  9. Йошида К. Мир Дж. Гастроэнтерол. 2015. 21 (35): 10091–10103.
  10. Поляна MJ. Питание. 2015; 31 (9): 1175-1178.
  11. 2018; 10 (7): E855.
  12. Гарсия-НиньоFood Chem Toxicol. 2014; 69: 182-201.
  13. Крайка-Кузняк В. Br J Nutr. 2013; 110 (12): 2138-2149.
  14. Клиффорд Т. Питательные вещества. 2015; 7 (4): 2801–2822.
  15. Kaplowitz N. Yale J Biol Med. 1981. 54 (6): 497–502.
  16. Сакко Р. Минерва Гастроэнтерол Диетол2016; 62 (4): 316-324.
  17. Мандал С. Азиатский Пак Дж. Троп Биомед. 2015; 5 (6): 421-428.
  18. Баян Л. Авиценна Дж. Фитомед. 2014; 4 (1): 1–14.
  19. У СС. J Tradit Complement Med. 2012. 2 (4): 323–330.
  20. Nwokocha CR. Food Chem Toxicol. 2012; 50 (2): 222-226.

 

* https://blog.metagenics.com/post/2018/12/17/6-naturally-detoxifying-foods/

 

Клініка Святого Даміана Цілителя