Пробіотики для здоров’я шкіри

Чи можна зробити висновок, що користь від їхнього використання поширюється і на процеси старіння шкіри?

Шкіра є найбільшим органом в організмі людини, і, відповідно, відображає загальний рівень здоров’я та доброго самопочуття людини. Пробіотики – це живі бактерії та дріжджі, які необхідні для підтримки здоров’я людини та особливо важливі для системи травлення. Найчастіше бактерії сприймаються як збудники різноманітних захворювань. Тим не менш, організм сповнений бактерій, як корисних, так і шкідливих. Пробіотики часто називають “дружніми” або “корисними” бактеріями, тому що вони допомагають підтримувати кишечник у здоровому стані. Вони сприяють загальному доброму самопочуттю, зокрема здоровому стану шкіри.

Дружня флора має позитивний ефект при лікуванні атопічного дерматиту, сприяє загоєнню шрамів та опіків, омолодженню шкірних покривів та зміцненню вродженого імунітету шкіри. У пацієнтів з акне та хворим на кишечник, які вживають пробіотики, зокрема, lactobacillus acidophilus та дріжджі saccharomyces cerevisiae, часто покращується протягом акне.

Було доведено, що пробіотики ефективні також при лікуванні екземи та псоріазу, що було оцінено медичною спільнотою. Екзема супроводжується свербінням, почервонінням, сухістю та появою тріщин шкіри. Захворювання має затяжний характер, найчастіше це хронічний процес, хоча може поліпшуватися з часом, особливо в дітей віком. Було доведено, що застосування пробіотиків у немовлят знижує ймовірність появи екземи. Внаслідок досліджень було показано, що пробіотики полегшують симптоми екземи. Псоріаз є ще одним захворюванням шкіри, пов’язаним із запаленням, при якому пероральне застосування корисних бактерій має гарний терапевтичний ефект.

Якщо ці захворювання можна лікувати за допомогою пробіотиків, напрошується питання, чи дружня флора може гальмувати процес старіння шкіри? Кишкові бактерії підтримують імунну систему людини. Сильна імунна система важлива всім органам, зокрема шкірі. Існує близько 100 мільйонів мікроорганізмів (бактерій, грибків та вірусів), які живуть як на людському тілі, так і всередині нього.

В даний час експерти оцінюють, чи можуть ці взаємодії зменшувати запалення шкіри, наприклад при розацеа, і стимулювати вироблення колагену; а також вивчають, наскільки прийом топічних форм препаратів, що містять дружні бактерії, ефективніший за пероральні форми пробіотиків. Вчені зробили висновок, що пробіотики можуть сприятливо впливати на шкіру не тільки при пасажі через шлунково-кишковий тракт, але і при застосуванні в рідкій формі, такій як креми і лосьйони.

Попередження появи зморшок

Корисні бактерії в кишечнику можуть допомогти усунути токсини та вільні радикали, які здатні пошкодити шкіру та викликати ранні ознаки старіння. Застосування пробіотиків як сприяє виведенню токсинів з організму, так і відновлює ушкодження, викликані вільними радикалами. Ці наукові дані дають надію на те, що за допомогою дружньої флори вдасться загальмувати прояв видимих доказів великого життєвого досвіду.

Зміцнення шкірного бар’єру

Доведено, що пробіотики підтримують бар’єрну функцію шкіри. Шкіра фізично захищає внутрішні органи та перешкоджає проникненню всередину організму патогенних мікроорганізмів та різних токсинів. Дружні мікроорганізми є не лише в кишечнику, а й на шкірі. Було доведено, що мікробіота шкіри захищає її від шкідливих бактерій, токсинів та вільних радикалів, які можуть прискорити старіння.

Зволоження

Пробіотики допомагають шкірі утримувати вологу. Добре зволожена шкіра робить зморшки менш помітними. Як говорилося вище, крем для шкіри, що містить термофільний стрептокок, збільшує вміст вологи в шкірі жінок старшого віку.

Шкода від сонця

Пробіотики можуть допомогти захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів, які можуть спричинити передчасне старіння шкіри та зморшки. У цій галузі було небагато досліджень, але те, що було виявлено, є надзвичайно перспективним.

Розацеа

Немає остаточної думки про те, що викликає цей стан, але його клінічні прояви можуть завдавати страждання пацієнтам. Воно зазвичай з’являється у віці від 30 до 60 років і набагато частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Зрештою, це може навіть вплинути на форму носа, сприяючи його набряку та нерівностям.

Дослідження показали, що пробіотики, які наносяться безпосередньо на шкіру та приймаються внутрішньо, можуть покращити перебіг і навіть запобігти розацеа.

Існує багато традиційних методів лікування, які зазвичай рекомендуються, наприклад: виключення тих факторів, які можуть провокувати захворювання (стрес, гостра їжа, сонце, алкоголь або тепло), рецептурні ліки, що містять антибіотики, протизапальні стероїди, протизаплідні таблетки або вплив інтенсивного пульсуючого світла на обличчя. Тим не менш, ці методи лікування часто не приносять будь-якого суттєвого полегшення.

Однак, кефір, будучи ферментованим молочним напоєм, який можна легко і без особливих витрат зробити в домашніх умовах, містить надзвичайно багато штамів бактерій та корисних дріжджів (більше, ніж у капсулах). Багато пацієнтів стверджують, що маска з кефіру дуже заспокоює шкіру під час розацеа. У кефіру є додаткова перевага – він містить молочну кислоту, що має ефект, що омолоджує.

Пероральні пробіотики та вісь «Кишечник-Мозок-Шкіра»

З 1930-х років, вчені обговорюють вісь «кишковик-мозок-шкіра». Цей підхід полягає в тому, що стрес сам по собі або стрес у поєднанні з поганим харчуванням може вплинути на корисні бактерії, що мешкають у кишечнику, внаслідок чого патогенні мікроорганізми починають перевищувати кількість дружніх бактерій, які зазвичай перебувають у травному тракті. Все це ушкоджує кишковий бар’єр і призводить до синдрому підвищеної кишкової проникності, що сприяє попаданню токсинів із кишечника у внутрішнє середовище організму, викликаючи запалення, яке може провокувати розацеа.

З іншого боку, пробіотики покращують стан шкіри. Було доведено, що пероральні пробіотики зменшують вміст ліпополісахаридів, покращують бар’єрну функцію кишечника та зменшують запалення.

Сприятливий вплив пробіотиків на шкіру може пояснити, чому пастеризовані молочні продукти, що не перебродили, асоціюються з акне, а кисломолочні ні. Перорально споживані пробіотики знижують маркери системного запалення і оксидантного стресу, обидва з яких мають місце у пацієнтів з акне. Оральні пробіотики можуть також регулювати вивільнення прозапальних цитокінів в шкірі. 

 

Di Marzio L, Cinque B, Cupelli F, De Simone C, Cifone MG, Giuliani M (2008) Increase of skin-ceramide levels in aged subjects following a short-term topical application of bacterial sphingomyelinase from Streptococcus thermophilus. Int J Immunopathol Pharmacol 21 (1):137–143

The British Journal of Dermatology. 2010; 163(3):536-543.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/11/11/probiotics-send-signals-from-your-gut-to-your-skin.aspx

http://bodyecology.com/articles/look_younger_and_better_with_probiotics.php

 

 

 
Клініка Святого Даміана Цілителя