Анемія: причини, симптоми, профілактика і лікування

Анемія або недокрів’я — це патологічний стан, який виникає внаслідок зменшення кількості еритроцитів (червоних кров’яних тілець) та зниження рівня гемоглобіну в крові.

Людину з недокрів’ям легко впізнати по блідому обличчю та фізичній слабкості. Недокрів’я виснажує фізичні сили та заважає радіти життю як дорослим, так і дітям.

Анемія — це дуже часто не самостійне захворювання, а симптом певного патологічного процесу. Саме тому всебічна діагностика організму та індивідуальний підхід до пацієнта є принципово важливими для попередження анемії й тих захворювань, на фоні яких вона виникає.

Чому виникає анемія?

Основні причини анемії полягають у наступному:

  1. Дефіцит заліза — найчастіша причина анемії та найпоширеніша нестача поживних речовин в організмі. Залізодефіцитна анемія виникає через недостатнє споживання багатої на залізо їжі, погане всмоктування з кишківника або тривалу крововтрату (на фоні хронічного геморою, виразки шлунку, рясних менструацій, міоми матки, пухлинних захворювань).
  2. Дефіцит вітаміну В12 — виникає в результаті порушення кишкового всмоктування на тлі запальних процесів у ШКТ (зокрема, при хронічному гастриті, гастродуоденіті тощо) і дає початок В12-дефіцитній або мегалобластній анемії.
  3. Порушення кровотворної функції — зниження продукції еритроцитів або їх передчасне руйнування, що частіше за все є симптомом хронічного захворювання нирок чи кісткового мозку.
  4. Захворювання органів кровотворення — генетичні патології, які порушують нормальний склад крові.
  5. Захворювання шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються розвитком анемії: виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки, виразковий коліт, атрофічний та ерозивний гастрити, гастрит, асоційований з H.pylory, грижа стравоходного отвору діафрагми, целіакія.

Які симптоми анемії?

Характерними ознаками низького рівня гемоглобіну є:

  • блідість шкірних покривів;
  • блідість слизових оболонок очей та рота;
  • постійне відчуття холоду;
  • затерпання і похолодання рук та ніг;
  • синдром неспокійних ніг (потреба рухатися через неприємні відчуття, особливо вночі);
  • тахікардія (прискорене серцебиття);
  • задишка;
  • часте запаморочення;
  • швидка втомлюваність;
  • постійна слабкість і млявість;
  • погіршення концентрації уваги та пам’яті;
  • поганий апетит;
  • випадіння волосся і ламкість нігтів.

Якщо ви відчуваєте подібні симптоми, обовʼязково зверніться до лікаря. 

 

 

Як попередити розвиток анемії?

З метою профілактики анемії корисно вживати продукти, які збалансовано поєднують в собі такі нутрієнти:

  1. Залізо — життєво необхідний мікроелемент при лікуванні анемії, що входить до складу ферментів, які приймають участь в багатьох метаболічних процесах: транспорті електронів для вироблення енергії в клітині, перенесенні кисню та синтезі ДНК. Самостійно залізо не синтезується в організмі й тому має надходити з їжею.
  2. Вітамін В12 або ціанокобаламін — головний вітамін кровотворення, який відповідає за повноцінну роботу кісткового мозку і розвиток червоних кров’яних тілець.
  3. Вітамін В9 або фолієва кислота — не менш важливий для кровотворення вітамін, що підтримує формування еритроцитів.
  4. Вітамін С або аскорбінова кислота — вітамін, який не тільки підвищує опірність до різноманітних захворювань, а й сприяє кращому засвоєнню заліза з їжі.

Які продукти підвищують гемоглобін?

Харчування при анемії обов’язково повинно включати продукти тваринного походження. Саме вони найбільш багаті на гемове залізо (яке містить гемоглобін і походить з крові), вітаміни групи В і фолієву кислоту. До того ж, засвоюються набагато краще за рослинну їжу (яка містить негемове залізо). До корисних при недокрів’ї продуктів належать:

  • м’ясо (індичка, телятина, яловичина і баранина);
  • печінка (куряча, індича, яловича);
  • молоко (козине, буйволине);
  • морепродукти;
  • гречка;
  • фрукти (хурма, яблука, кавун, виноград);
  • ягоди (шовковиця, чорниця, смородина)
  • листові овочі (шпинат, зелений і червоний базилік);
  • водорості (норі, морська капуста);
  • горіхи (грецькі, кеш’ю, фісташки);
  • бобові (горох, квасоля, сочевиця, нут).

Також існують заборонені продукти при анемії. До них належать кава, міцний чай, яйця, гриби, шоколад та сир — в них присутні оксалати (солі щавлевої кислоти) та кальцій, а вони перешкоджають засвоєнню заліза.

Чим небезпечна анемія?

Внаслідок тривалої анемії розвивається хронічна гіпоксія (кисневе голодування) всіх органів і систем, що може призвести до негативних наслідків.

У дітей:

  • уповільнення фізичного та психічного розвитку;
  • зниження імунітету;
  • погіршення когнітивних функцій та здатності до навчання.

У дорослих:

  • розвиток аутоімунних та онкологічних захворювань;
  • прогресуюча слабкість та втома;
  • зниження розумової та фізичної працездатності.

У вагітних жінок може призводити до загрози:

  • неправильного внутрішньоутробного розвитку плоду;
  • невиношування вагітності;
  • передчасних пологів.

Як попередити та лікувати анемію?

Підвищити рівень гемоглобіну і прибрати дефіцит заліза допоможуть лікарі нашої клініки. За 2 години консультації лікар ретельно збирає особистий та сімейний анамнез пацієнта, аналізує всі симптоми та супутні захворювання, режими харчування та сну. Призначає комплексну діагностику, яка дозволить визначити причини та вид анемії для ефективного методу лікування. Терапія включає:

  1. призначення лікувальної дієти — індивідуальний підбір продуктів, багатих на залізо та інші поживні речовини, які допомагають його нормальному засвоєнню;
  2. прийом дієтичних добавок, що містять необхідні нутрієнти (фолієву кислоту, вітамін В12, вітамін С, вітамін А, мідь, цинк);
  3. при підозрі на певне загальне захворювання призначається дообстеження, до нього входять розгорнуті аналізи крові (обмін заліза, рівень феритину, насичення трансферину залізом), генетичні тести та апаратна діагностика (УЗД, МРТ, КТ).

В тяжких випадках для лікування анемії рекомендовано пероральний прийом або внутрішньовенне введення препаратів заліза.

Висока кваліфікація наших лікарів, широкі діагностичні можливості та інтегративний підхід, все це допомагає організовувати процес лікування анемії з максимальною ефективністю для всього організму.