Незамінні та метаболічні жирні кислоти (Essential & Metabolic Fatty Acids Analysis)

Короткий описПоказання до дослідженняПоказникиІнструкціяЗразок аналізу

Жирні кислоти є найбільш важливими поживними речовинами людського раціону і мають особливе значення для структур клітинної оболонки та її функціонування, а також локальної передачі міжклітинних сигналів. Незамінні жирні кислоти (НЖК) перетворюються на місцеві гормональні медіатори, які називаються «ейкозаноїдами», які беруть участь у регулюванні всіх стадій запалення, включаючи його початок, поширення та згасання. Цей процес життєво важливий для забезпечення можливості імунної системи організму захистити себе та відновитися. Крім того, жирні кислоти є особливо важливими компонентами мембран нервових клітин та рецепторів, сприяючи правильній внутрішньоклітинній передачі сигналів у нервовій системі.

З цих причин існує дуже велика кількість захворювань, клінічний перебіг яких може коригуватися терапією жирними кислотами, включаючи запальні порушення, серцево-судинні захворювання, гормональні порушення, шкірні висипання імовірно подагричної або ревматичної природи, психічні та поведінкові відхилення (у тому числі депресію та дефіцит уваги) ), а також багато випадків старечої неврологічної дегенерації. Дисбаланс жирних кислот також може бути причиною таких станів, що зачіпають шкіру і волосся, як дерматити, облисіння, ламкість нігтів, сухе волосся, що січеться, часті інфекції.

Деякі експерти вважають дисбаланс незамінних жирних кислот найпоширенішою на сьогодні проблемою неправильного харчування. Співвідношення омега-6/омега-3 кислот значно зросло внаслідок широкого поширення рослинних олій, збільшившись з 4:1 на початку XX століття до 20:1. Все більше споживання насичених кислот при зниженні вмісту в раціоні омега-3 жирів (риба північних морів та олія з насіння льону) також сприяє все більшому поширенню подібних дисбалансів. Крім того, у деяких осіб при нормальному харчовому балансі жирних кислот можуть спостерігатися біохімічні порушення, що впливають на правильність обміну цих жирів, що може вимагати цільового призначення харчових добавок.

Аналіз метаболічних та незамінних жирних кислот дозволяє точно оцінити надходження з їжею та обмін жирних кислот в організмі пацієнта, забезпечуючи можливість точної та індивідуальної зміни харчового раціону. Дисбаланс жирних кислот може викликати активацію запальних, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та інсулінорезистентності, депресію та багато інших станів, а також впливати на вагітність.

Аналіз дозволяє отримати важливу клінічну інформацію про:

  • Баланс омега-6 та омега-3 жирних кислот, а також їх метаболітів, який може відігравати важливу роль у розвитку запальних станів, психічних порушень, неврологічних захворювань та екземи;
  • Рівні поліненасичених, мононенасичених, насичених жирних кислот та трансізомерів жирних кислот, які можуть впливати на розвиток серцево-судинних захворювань, артриту, викликати ослаблення функції мембранних рецепторів та інші порушення;
  • Адекватність харчового раціону вагітних і жінок, що годують, що допомагає попередити такі ускладнення, як діабет вагітних, прееклампсія, післяпологова депресія;
  • Доступність незамінних будівельних елементів для клітин, що забезпечує правильний розвиток мозку та нервів у плода та новонародженого та оптимізує поведінкову та пізнавальну функцію у дітей.

Які переваги дає аналіз незамінних та метаболічних жирних кислот порівняно з іншими видами діагностики?

Традиційний підхід до симптомів чи проблем, пов’язаних із жирними кислотами, зазвичай не включає проведення комплексного аналізу жирних кислот. Зазвичай для тестування вибирається кілька поліненасичених жирних кислот (омега-3 та омега-6) для визначення необхідності проведення додаткової терапії. На відміну від цього підходу, повний профіль незамінних та метаболічних жирних кислот Genova визначає:

  • Омега-3 жирні кислоти
  • Омега-6 жирні кислоти
  • Омега-9 жирні кислоти
  • Насичені жирні кислоти
  • Мононенасичені жири (омега-7 та транс-жири)
  • Активність дельта-6-десатурази
  • Коефіцієнти серцево-судинного ризику
  • Співвідношення омега-6/омега-3
  • Співвідношення AA/EPA (арахідонова/ейкозапентаєнова кислоти)
  • Омега-3 індекс

Клінічно значущий дисбаланс жирних кислот точно ідентифікується за зрозумілим та простим для інтерпретації звітом, який також може служити як клінічне обґрунтування при розробці ефективного індивідуального харчового раціону та програми прийому харчових добавок. Звіт містить:

  • Колориметричний звіт про результати – дозволяє швидко визначити потенційні проблеми
  • Інфографіку метаболізму незамінних жирних кислот зі списками кофакторів поживних речовин, пов’язаних із ключовими ферментами, що беруть участь у метаболізмі незамінних жирних кислот

 

Аналіз незамінних та метаболічних жирних кислот буде корисним для пацієнтів з:

  • Запальними станами
  • Серцево-судинними захворюваннями
  • Гормональними порушеннями
  • Аутоімунними захворюваннями
  • Артритами
  • Віковими неврологічними дегенераціями
  • Психічними та поведінковими розладами
  • Депресією
  • Синдромом дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ)
  • Резистентністю до інсуліну
  • Ожирінням
  • Проблемами з вагою/дієтою
  • Проблемами з волоссям та шкірою
  • Хронічним болем

 

Показання до проведення тесту «Аналіз незамінних та метаболічних жирних кислот у мембранах еритроцитів» (у дужках вказані коди захворювань згідно МКБ10)

  1. Запальні поліартропатії (М05-М14)
  2. Системні захворювання сполучної тканини (М30-М36), у тому числі ревматоїдний артрит, ВКВ, аутоімунний тиреодит і т.д.
  3. Захворювання шкіри:
  • Атопічний дерматит (L20)
  • Акне (L70)
  • Псоріаз (L40)
  • Розацеа (L71)
  1. Хвороби ендокринної системи:
  • Цукровий діабет (Е10-Е14)
  • Метаболічний синдром (R73)
  1. Захворювання серцево-судинної системи:
    • ІХС (I20-25)
    • Цереброваскулярні хвороби (I60-I69)
    • Атеросклероз (I0)
  1. Захворювання ЦНС:
    • Системні атрофії, що вражають переважно центральну нервову систему (G10-G13)
    • Дегенеративні захворювання ЦНС (G30-G32)
    • Розсіяний склероз (G35)
    • Розлади сну (G47)
  1. Психічні розлади та розлади поведінки:
    • Депресії (F32)
    • Анорексія (R0)
    • Аутизм (F0)
    • Емоційні розлади та розлади поведінки, що починаються зазвичай у дитячому та підлітковому віці (F90-98)
  2. Вагітність, підготовка до вагітності, період годування груддю.
  3. Порушення обміну жирних кислот (E3)

 

Omega 3 Fatty Acids

Омега-3 жирні кислоти

a-Linolenic (ALA)

Альфа-ліноленова

Eicosapentaenoic (EPA)

Ейкозапентаєнова

Docosapentaenoic (DPA)

Докозапентаєнова

Docosahexaenoic (DHA)

Докозагексаєнова

% Omega 3s

% Омега-3

Omega 9 Fatty Acids

Омега-9 жирні кислоти

Oleic

Олеїнова

Nervonic

Нервонова

% Omega 9s

% Омега-9

Omega 6 Fatty Acids

Омега-6 жирні кислоти

Linoleic

Лінолева

γ-Linolenic (GLA)

γ-ліноленова

Dihomo-γ-linolenic ( DGLA)

Дігомо-гамма-ліноленова

Arachidonic (AA)

Арахідонова

Docosatetraenoic (DTA)

Докозатетраєнова

Eicosadienoic

Ейкозадієнова

% Omega 6s

% Омега-6

Omega 7 Fats

Омега-7 жирні кислоти

Palmitoleic

Пальмітолеїнова

Vaccenic

Вакценова

Trans Fat

Транс-жирні кислоти

Eloidic

Елоїдінова

Saturated Fatty Acids

Насичені жирні кислоти

Palmitic

Пальмітінова

Stearic

Стеаринова

Arachidic

Арахінова

Behenic

Бегенова

Tricosanoic

Трикозанова

Lignoceric

Лігноцеринова

Pentadecanoic

Пентадеканова

Margaric

Маргаринова

% Saturated Fats

% насичених жирів

Delta-6 Desaturase Activity

Активність дельта-6-десатурази

Linoleic / DGLA

Співвідношення лінолева/дигомо-гама-ліноленова

Cardiovascular Risk

Оцінка кардіо-васкулярного ризику

Omega 6s/ Omega 3s

Співвідношення омега-6/омега-3

AA/EPA

Співвідношення арахідонова/ейкозапентаєнова кислоти

Omega 3 Index

Омега-3 індекс