Комплексне дослідження IgG та IgE до продуктів харчування (Complex IgG + IgE Food Antibodies: 87 IgG foods + Total IgE + 19 IgE foods + 21IgG Vegetarian + 24IgG Spices)

Короткий описПоказання до дослідженняПоказникиІнструкціяЗразок аналізу

Комплексне дослідження IgG + IgE до продуктів харчування – це тест, що визначає антитіла (імуноглобуліни) класу Е (далі – IgE) до 19 найбільш алергенних продуктів та імуноглобуліни класу G (далі – IgG) до 132 продуктів харчування (всього 152 показники). Також визначається загальний IgE.

Організм може реагувати по-різному. Поширеність харчових алергій постійно зростає, торкаючись до 10% населення. Ця тенденція, ймовірно, включає складну взаємодію між генетичними, епігенетичними та екологічними факторами ризику. Несприятливі харчові реакції можуть призвести до симптомів і хронічних захворювань. Часто невідомо, які саме продукти спричиняють симптоми, і тестування може допомогти їх ідентифікувати. Виняток таких продуктів найчастіше призводить до усунення симптомів.

Для проведення тестування введення алергену не потрібно, оскільки вимірюються циркулюючі IgE. Однак, краще, якщо пацієнт був схильний до впливу алергену в дні, що передували тестуванню.

У разі харчової непереносимості часто невідомо, які саме продукти спричиняють симптоми, і тестування може допомогти їх ідентифікувати. Виняток таких продуктів найчастіше призводить до усунення симптомів.

Фактори ризику, які можуть бути пов’язані IgE до продуктів харчування:

Деякі фактори ризику алергії не можна змінити: чоловіча стать у дитини, расова/етнічна приналежність (зростає серед азіатських та чорношкірих дітей порівняно з білими дітьми) та генетику (спадкові асоціації, HLA та специфічні гени). Тим не менш, вплив на наступні фактори ризику, що змінюються, може знизити/запобігти харчовій алергії:

  • Підвищена гігієна
  • Мікробіомний дисбаланс
  • Маніфестація атопії (коморбідний атопічний дерматит)
  • Недостатність вітаміну D
  • Кількість жирів у їжі (знижене споживання омега-3-поліненасичених жирних кислот)
  • Низьке споживання антиоксидантів
  • Збільшене використання антацидів (зниження перетравлення алергенів)
  • Ожиріння (підвищений запальний статус)
  • Час та спосіб впливу на їжу

При виявленні IgE рекомендується довічне усунення з раціону алергенних харчових продуктів, а також вплив на фактори ризику, що змінюються, за допомогою дієти, рослинних препаратів, нутрицевтиків, змін у способі життя.

У чому різниця між алергією та харчовою непереносимістю?

Основні відмінності між алергією, опосередкованою імуноглобуліном Е (далі – IgE) та харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG, наведені нижче:

Алергія Чутливість
Опосередкована IgE Опосередкована IgG
Негайний початок (від хвилин до годин) Відкладений початок (від годин до днів)
Період напіввиведення антитіл 1-2 дні Період напіввиведення антитіл 21 день
Постійна алергія Тимчасова чутливість
Вивільняється гістамін із опасистих клітин Активується система комплементу, не вивільняється гістамін
Симптоми: кропив’янка, закладений або сверблячий ніс, чхання, свербіж, сльозотеча, блювання, спазми шлунка або діарея, ангіоневротичний набряк чи набряк, задишка чи хрипи, анафілаксія Симптоми: шлунково-кишкові симптоми, головний біль, болі в суглобах, висипання, інші нечіткі симптоми

 

Що можуть очікувати лікарі та пацієнти від тесту на IgG до продуктів харчування?

В цілому, клінічне ведення пацієнта з чутливістю до їжі включає виняток або чергування продукту(ів), який(е) викликає(ють) реакцію. Часто лікарі та пацієнти помічають покращення симптомів після зміни раціону харчування, а через кілька тижнів або місяців виключення продукту пацієнт знову може його переносити у невеликих кількостях. Одночасно з цим необхідно усунути підвищену кишкову проникність (“leaky gut” – “дірявий кишечник”) за допомогою дієти, рослинних та нутрицевтичних засобів, а також шляхом зміни факторів, що сприяють.

Зв’язок із підвищеною кишковою проникністю*

Наявність циркулюючих IgG до їжі може свідчити про підвищену проникність кишечника. При порушенні щільних міжклітинних сполук, що утворюють бар’єр у кишечнику, більші речовини можуть проникати в кровотік, викликаючи імунну відповідь. Зокрема, ця імунна відповідь може призвести до вироблення IgG до їжі. Існує безліч факторів харчування та способу життя, які сприяють підвищенню проникності кишківника. До цих факторів належать алкоголь, стрес, хронічне вживання нестероїдних протизапальних препаратів, дієта західного типу (високе споживання червоного м’яса, тваринного жиру, цукру та їжі з низьким вмістом клітковини), тривалі та тяжкі фізичні навантаження.

*Проникність кишечника можна оцінити за допомогою спеціального тесту.

Які переваги дає комплексний тест на визначення IgEта IgG до продуктів харчування порівняно з іншими методами діагностики?

Алергічна відповідь IgE включає негайну гіперчутливість до речовини. Тому пацієнтам та лікарям, як правило, легше визначити продукт, який викликає негайну відповідь. Однак так відбувається не завжди, тому оцінка IgE в сироватці може виявитися корисною, особливо у випадках, коли харчова провокація може бути небезпечною для пацієнта (наприклад, при анафілактичній реакції в анамнезі), коли неможливо провести шкірні проби (наприклад, через велику кількість). дерматиту або дерматографізму) або коли не можна припиняти прийом антигістамінних препаратів.

Харчові IgG дають відповідь на їжу із затримкою, на відміну від негайної відповіді IgE. Тому, як правило, пацієнтам та лікарям легше визначити їжу, яка викликає негайну відповідь. Відкладена реакція на їжу складніша для визначення шляхом спостереження, у таких випадках необхідне тестування. Панель антитіл IgG лабораторії Genova оцінює загальний імуноглобулін G (1-4) до кожного продукту на відміну від тестів тільки на IgG4, що тане більш повну оцінку імунної відповіді.

При тестуванні використовується метод імуноферментного аналізу (ELISA), який є більш надійним і послідовним, ніж тестування розміру клітин визначення чутливості до їжі чи інші методи.

Таке комплексне визначення дає повнішу картину імуноопосередкованої відповіді пацієнта.

Коли слід проводити тестування на IgGдо продуктів харчування?

Цей тест корисний людям, які підозрюють, їх симптоми викликані продуктами харчування, але з можуть точно визначити, якими саме. Циркулюючі харчові IgG вказують на наявність імунної відповіді на продукти, при цьому імунна відповідь може бути нормальною, яка не обов’язково викликає симптоми. Тому результати тесту слід розглядати у тих загальної клінічної картини. Показана користь тестування IgG до продуктів харчування при цілій низці захворювань.

Стани, пов’язані з харчовою непереносимістю, опосередкованою IgG:

▪ Синдром подразненого кишечника (СПК)

▪ Тяжкий депресивний розлад

▪ Мігрень

▪ Шкірні висипання, такі як екзема

▪ Болі у суглобах

▪ Автоімунна хвороба

▪ Хвороба Крона

▪ Ожиріння

 

Показання для проведення тесту (у дужках вказані коди захворювань згідно 10МКБ)

  1. Хвороби органів травлення (K00-K93), у тому числі:
  • Рецидивні афти ротової порожнини (К0)
  • Хронічний гастрит та дуоденіт (К29)
  • Виразкова хвороба (К25, К26)
  • Невиразкова диспепсія (К30)
  • Хвороба Крона (К50)
  • Неспецифічний виразковий коліт (К51)
  • СРТК (К58)
  • Хронічний панкреатит (К86.1)
  • Целіакія (К90.0)
  • Хронічні гепатити (K73)
  • Порушення процесів всмоктування (К90)
  1. Запальні поліартропатії (М05-М14)
  2. Системні захворювання сполучної тканини (М30-М36), у тому числі ревматоїдний артрит, ВКВ тощо.
  3. Хвороби ендокринної системи:
  • Аутоімунний тиреоїдит (Е3)
  • Цукровий діабет (Е10-Е14)
  • Метаболічний синдром (R73)
  1. Синдром хронічної втоми (F48.0)
  • Аутоімунний тиреоїдит (Е3)

IgE до 19 найбільш алергенних продуктів та IgG до 132 продуктів харчування (всього 152 показники). Загальний IgE.

IgG до таких продуктів
Фрукти М’ясо та птиця
Apple Яблуко Beef Яловичина
Apricot Абрикос Chicken Курка
Banana Банан Egg white Яєчний білок
Blueberry Чорниця Egg yolk Яєчний жовток
Cranberry Журавлина Lamb Бараніна
Grape Виноград Pork Свинина
Grapefruit Грейпфрут Turkey Індичка
Lemon Лимон Риба та морепродукти
Orange Апельсин Clam Молюск
Papaya Папайя Cod Тріска
Peach Персик Crab Краб
Pear Груша Lobster Лобстер
Pineapple Ананас Oyster Устриця
Plum Слива Red Snapper Морський окунь
Raspberry Малина Salmon Лосось
Strawberry Полуниця Sardine Сардина
Овочі Шрімп Креветка
Alfalfa Люцерна Sole Камбала
Asparagus Спаржа Trout Форель
Avocado Авокадо Tuna Тунець
Beet Буряк Крупи та горіхи
Broccoli Броколі Almond Мигдаль
Cabbage Капуста Buckwheat Гречана крупа
Carrot Морква Corn Кукурудза
Celery Селера Corn Gluten Кукурудзяний глютен
Cucumber Огірок Gluten Глютен
Garlic Часник Kidney Bean Квасоля
Green Pepper Зелений перець Lentil Сочевиця
Green (string) Bean Зелена (стручкова) квасоля Lima Bean Лімська квасоля
Lettuce Салат Oat Овес
Mushroom Гриб Peanut Арахіс
Olive Оливкова Pecan Пекан
Onion Цибуля Pinto Bean Плямиста квасоля
Pea Горох Rice Рис
Potato, sweet Батат Rye Жито
Potato, white Картопля біла Sesame Кунжут
Spinach Шпинат Soy Соя
Tomato Помідор Sunflower seed Насіння соняшнику
Zucchini Цукіні Walnut Волоський горіх
Молочні продукти Wheat Пшениця
Casein Казеїн Різне
Cheddar cheese Сир Чеддер Cane Sugar Тростинний цукор
Котедж cheese Сир Chocolate Шоколад
Cow’s milk Коров’яче молоко Coffee Кава
Goat’s milk Козяче молоко Yeast Дріжджі
Lactalbumin Лактальбумін Спеції
Yogurt Йогурт Allspice Запашний перець
Вегетаріанські продукти Basil Базилік
Artichoke Артишок Bay leaf Лавровий лист
Bean Sprout Бобовий паросток Black Pepper Чорний перець
Canataloupe Диня Канталупа Cayenne Pepper Червоний перець
Cashew Кешью Cinnamon Кориця
Cherry Вишня Cloves Гвоздика
Coconut Кокос Cumin Кмин
Filbert Фундук Curry Каррі
Flax Seed Насіння льону Dill кріп
Garbanzo Нут Fennel seed Насіння фенхелю
Kamut Камут Ginger Імбир
Millet Просо Horseradish Хрін
Mung Bean Боби мунг Marjoram Майоран
Navy Bean Морська квасоля Mustard Гірчиця
Oat Bran Вівсяні висівки Nutmeg Мускатний горіх
Parmesan Cheese Сир пармезан Oregano Орегано
Pistachio Фісташка Paprika Паприка
Safflower Сафлор кольоровий Parsley Петрушка
Triticale Тритикале Peppermint М’ята перцева
Watermelon Кавун Rosemary Розмарин
Wheat Bran Пшеничні висівки Sage Шавлія
Wild Rice Дикий рис Thyme Чебрець
    Vanilla Ваніль
IgЕ до таких продуктів
Зернові Горіхи
Buckwheat Гречка Almond Мигдаль
Corn Кукурудза Brazil Nut Бразильський горіх
Oat Овес Coconut Кокос
Rice Рис Hazelnut Фундук
Sesame Кунжут Peanut Арахіс
Soybean Соя Морські продукти
Wheat Пшениця Blue Mussel Блакитна мідія
Молочні продукти Codfish Тріска
Egg White Яєчний білок Salmon Лосось
Cow’s Milk Коров’яче молоко Шрімп Креветка
    Tuna Тунець
Загальний IgG

 

 

 

Клініка Святого Даміана Цілителя